место для рекламы

19 июня 2023

Робота ельборів 200/160, 125/100, 63/50, 20/14, 7/5. Сталь X30Cr13.

Добридень друзі! 

У дописах до моїх відео ви часто кажете про те, що було б дуже непогано показати не тільки процес самої заточки різних ножів та ельборові бруски, які я використовую для цього, але і поверхню підводів та сліди, які ці бруски після себе залишають.

Добре. Саме останнє я покажу в цій невеликій статті.

Розмова піде о сеті ельборів, який я часто використовую у заточенні ножів. Мідно-олов'яне зв'язка, виробництво Полтава, Україна. Всі бруски купувалися не повним сетом, а по одному-два. Так зірки склалися. 


1. Нижче, на перший світлині – поверхня підведення леза зі сталі Х30Сr13 шириною 1,4 мм після шліфування ельборовим бруском 200/160. Я часто називаю його обдирним, але на практиці, у важких випадках, часто беру щось продуктивніше та агресивніше. Але про це вже якось трошки пізніше…

Відразу зауважу, що всі фото зроблено смартфоном через збільшувальне скло. Тому соррі, якщо якість знімків вам видасться недостатньою. Хоча ця нескладна система дасть фору багатьом китайським мікроскопам...


2. Далі вже ельбор 125/100. Мені завжди подобалася його робота. Хороший та надійний універсал, який ще не підводив.

Як ви помітили, на нього я перейшов пропустивши зерно 160/125. Але навіть якщо подивитися на фото, то тут немає нічого критичного. За певних обставин, на зерно 125/100 можна було переходити і з 250/200. Можливо це було б доречніше, але маю те що маю… 

3. Трошки нижче вже робота бруска 63/50. Якщо взяти повний асортимент брусків, то на цей раз я пропустив одразу два – 100/80 та 80/63. Про що, до речі, ще жодного разу не пошкодував.

Класний брусок. Добре підчищає підводи, надаючи найширший вибір продовження заточування після себе – чи то алмази, синтетика або природне каміння…

На світлині видно задирок – сталь X30Cr13 робить його помітним. Я ж намагався найкраще показати риску, мало звертаючи уваги на сам задир. 

4. Добре йдемо далі. Ельбор 20/14. Знову стрибок – цього разу через 3 бруски: 50/40, 40/28 та 28/20. Коли підбирав сет, то в далеких планах була ще покупка бруска 40/28.

Але минуло майже 3 роки, якщо не помиляюся, і КРАЙНЬОЇ необхідності в бруску 40/28 я поки не відчув. Саме КРАЙНЬОЇ, так як при заточуванні сталей 62-63HRC з плюсом іноді все ж таки прослизає думка про бруск 40/28. Ненадовго, а потім знову десь губиться. 

Ну а сам брусок 20/14 дуже гарний. Чисто працює. Жодних нарікань...

5. А це робота наступного бруска - 7/5. В цей раз стрибок через 14/10 та 10/7. Як на мене, то стрибок вдалий. Але, сам брусок після себе він не дає очікуваної гостроти та агресії різання. Тому вкрай рідко в мене він буває останнім у сеті.

Хоча, в моєму випадку, це найдрібнозернистіший ельбор, який я поки що встиг купити… Сам брусок я назвав би примхливим у його роботі – наполегливо рекомендую пам'ятати про дотримання абразивної чистоти. Як підвода, так і самого бруска...

6. Далі - підсумкове фото з роботою всіх п'яти брусків:

Разом п'ять брусків, можливл таке компонування буду і зручніше... 

Звісно, вісь цей сет можна було зробити й більшим. Набагато більшим. Але і у цьому вигляді він мене цілком влаштовує… Та й ціна на них ні коли не була доброзичливою. 

На зараз, за великим рахунком, мене влаштовує все, навіть 200/160, крім останнього бруска – ельбора 7/5, від якого я поступово відмовляюся. Та що тут ходити навкруги – з різних причин останні кілька місяців я їм не працюю. Від слова зовсім. 


Можливо органіка ельбор 5/3 був би непоганою альтернативою для нього. Можливо, я так і вчиню, але для мене це питання точно навіть не завтрашнього дня. 

На цьому вже все, я і так трошки затримався. 

Всім удачі. Гарного дня. Тихої ночі. Бережіть себе та своїх близьких…

ZAT (Дніпро, Україна)
http://www.zat24.com/

0 коммент.:

Отправить комментарий

Не подписанные и анонимные комментарии не принимаются. Блог работает на платформе Blogger. Нажмите ВХОД для авторизации или выберите ИМЯ/URL в подписи комментария. Ваше сообщение будет опубликовано после проверки. Ссылки и контакты запрещены.